Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

петък, 2 декември 2011 г.

Имало едно време (авторов текст)



Имало едно време…двама млади
Не са това само приказки, а са предания и обичаи. Хилядолетни традиции, за които знаем твърде малко и дори си мислим, че не важат. А защо – може би защото си имате лаптоп и можете да си го ползвате даже на село в беседката. По-добре питайте прабаба си как са я оженили и колко задружно е преживяла с дядото живота си. В лишения, в недоимък, във войни, в труд и отглеждане на деца. Не са търсили лесното, участвали са в годишния кръг – сеитба, градинска работа, жътва, вършитба, после на мелницата за брашно, през есента всички плодове да се съберат и съхранят, а после…. Може и да се пооженят младите на които им е дошло времето. Есента е време за сватби.

А как са се женили.. Много просто. Родителите са избирали. И това е съвсем закономерно. Кой по-добре си знае детето – с кого ще е щастлив, кой му подхожда по темперамент, по социално положение – е, не с тези думи, разбира се. Това прилича на съвременните бракове по сметка, които сключват по-зрелите двойки, които могат да планират. Но не е същото. Защото са се женели млади – не са гонели кариера, не са се заплесвали по образование. Всяка сватовница ще ви каже, че по-важно е било невестата да има весел и лек нрав, да е работна, да умее да готви (тук дъщеря ми ще загуби съзнание), да почита семейните нрави, да умее да тъче, да шие и създава уют, и едва тогава са пояснявали дали е хубавичка.

Защото и за малките деца е ясно, че една жена не се ли ожени овреме, после започват всякакви усложнения. Вместо да се учи да гради отношения с мъжете и да започва живота си, учи сложни и несъществуващи науки, които я влязат в употреба, я не. Това са старовремските разсъждения, но опитайте да ги опровергаете… И въобще не „учене през целия живот” , а „раждане на деца през целия живот” - само това може да осмисли един семеен живот. Деца и внуци, а не разни пътешествия и почивки – не! Дечица! И да не забравите да си родите по едно към 40 годишна възраст – дълго ще сте млади, здрави и няма да мислите за кризи от всякакъв род! Ще трябва да ги храните, обличате и образовате – и което е интересно, ще намерите средства за това – Бог ще даде. И това ще бъде в традицията: здрави деца да отгледате, почтени. Не преситени и преяли с хамбургери. За да могат после да ви дарят с внуци – също здрави и чакани.

Кой каза нещо за любовта? Попитайте баба си – това е да познаваш човека и да се грижиш за него – това е любовта!!!

Такива едни бабини деветини!

Няма коментари:

Публикуване на коментар