Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

петък, 23 септември 2011 г.

Актуално за понеделник: Как безопасно да се „смотаем” от работа.




Странно желание, нали така? Но има такива моменти, когато просто трябва да му отпуснем края и за известно време да забравим за работата, проблемите, бързането и другите радости на „трудоустроения човек”. В противен случай ни наляга сплин и всяка производителност, така или иначе, пада до нула. При това отпуската вече е използвана, а да си организираме официална компенсация - няма възможност (особено остро стои проблемът в големи и тромави организации, където първо трябва да напишеш ред молби, да изчакаш решението на висшестоящите шефове и едва тогава, може би, ще ви пуснат ден да се отморите). А и къде се е видяло в нашата страна (а и навсякъде по света, да ти дават компенсация, за да си оправиш умственото здраве, тоест да си почине мозъкът ти поне един ден). Именно затова може да си организираме понякога (не много често, естествено) дни на „Свети Мързелан” по средата на седмицата - като се престорим на болни. А и ето няколко съвета как да се измъкнем правдоподобно и да не ни хванат в лъжа.

-         Преди всичко е много важно именно да се обадите на началника, а не да пишете имейли за това, че сте се разболели. Писмото ще го наведе на мисълта, че можете да посвършите малко работа на компютъра и вкъщи. А работа вкъщи, това не е почивка. Ако позвъните по телефона, ще стане ясно, че наистина не сте добре. Най-важното – не се престаравайте.
-         Не изпадайте в подробности. Колкото повече съчинявате симптоми, толкова по неубедително звучи вашето обяснение. Освен това на болния човек не му е до това да описва детайлно какво го боли. Нали шефът не е доктор.
-         Отличен избор за случая е стомашно неразположение. Точно за това може да се разказва на началника („Шефе, останах без сили, цяла сутрин съм във вц-то, какво да правя, шефе? При цялото ми желание, няма как да дотичам до работа. А и ако го направя, цял ден ще заемам корпоративната тоалетна!” Тази болест идва от нищото и може да мине за един ден. При това дори вашият бос е преживявал поне веднъж такова състояние и няма да разпитва за подробности.
-         Ако сте се изхитрили да се спасите за един ден от работа, все пак, оправдавайки се с болест, не си струва да разказвате за това (или как отлично си прекарвате времето) в социалните мрежи. Известно е че началниците обичат да проверяват известните социални сайтове. И все с тая умисъл, да научат повече за частния живот на сътрудниците си.
-         След такъв извънпланов почивен ден не се явявайте с нова рокля на работа или със симпатичен тен. По-добре да се престорете убедително на малко болен, отколкото да бъдете разобличен. Иначе следващия път няма да ви повярват.
-         Най-добрите дни за такава почивка са вторник или сряда. Първо да се боледува веднага след уикенда или непосредствено преди това е много подозрително. Също ще е странно ако недъг ви покоси в прекрасен слънчев летен ден. Не е хубаво така явно да бягате от работа. А на второ място, ако се върнете мястото си след толкова дълго отсъствие (почивни дни плюс заболяване), ще бъде много трудно да се преборите с натрупаните задачи и като резултат ефектът от почивката ще бъде отрицателен.
-         Ние и без това си знаем, че ако нещо не ни дават, трябва да си вземем със сила или с хитрост. В този случай трябва да получим допълнителни дни за почивка като малко си поукрасим състоянието. И отново – най-важното е да не преиграваме защото после няма да е лесно да си върнем имиджа на честен и сигурен сътрудник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар