Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

събота, 4 юни 2011 г.

Когато си стеснителен - как да се справиш, по възможност (поучително)



Имаш следните права:
- Право да отказваш без да се чувстваш егоист. Не се бой да изглеждаш нечувствителен – за това, че отказваш да изпълниш нечия молба, не ставаш автоматично лош. А и можеш ли да угодиш на всеки.


- Право да не се оправдаваш пред другите за своето поведение. Плахият човек може да бъде изчислен по това, че се оправдава и извинява наляво и надясно – даже тогава, когато никой не иска това от него.


- Право да не се харесаш на някого. На всички няма как да си им на сърцето – бъди себе си и тогава по естествен път ще се разбере – кой кой е във вашия кръг – кой приятел, кой – враг, а кой –нещо трето.


- Право на собствена оценка за своите постъпки, мисли и чувства. Бъдете независими от мнението на околните, не се ориентирайте основно по това, което мислят за вас другите. Ако ви упрекнат, а се считате за невиновен, не се бойте да кажете: „Това е моята позиция и вие ще трябва да се съобразите с това.”


- Право да измените своето мнение. Разбира се трябва да имате житейски принципи, но всеки човек се променя с времето. Това е съвсем естествено, затова ако ви упрекват в непоследователност, вие винаги имате право да кажете:”Да, вчера мислех така, но днес мисля по друг начин, защото съм жив човек, а не машина”.


- Право на грешки и отговорността за тях. Не се бойте да грешите. Това е необходимо за вашето нормално развитие. Не случайно казват, че човек се учи от грешките си.


- Право да решиш, поемаш ли върху себе си чуждите проблеми и отговорността за тях. Ако някой иска да ви прехвърли свой проблем, вие винаги можете да му откажете. Някои хора много обичат да товарят по този начин други хора. Спокойно помислете и преценете „за” и „против”, преди да се съгласите дали да помогнете някому.


- Право на нелогично решение. Може някой да оценява вашата постъпка като пълна лудост, но вие не сте длъжен да се отчитате пред него. Бъдете нелогични и парадоксални ако в това се проявява вашата индивидуалност и стил в поведението. Само не забравяйте, че вашата нелогичност не трябва да вреди на другите хора.


- Право на незнание. Понякога срамежливият човек се притеснява да признае на събеседника си, че нещо не знае, - налага се да отмества поглед и да кима с глава. Не се стеснявайте в такива случаи честно да признаете: „ Това не го зная”. Или „ За съжаление, това име ми е непознато”.


- Право на неразбиране. Натрапчивите събеседници често си служат с намеци. Те казват:”Е, вие разбирате, че имам предвид…” Смело отговаряйте на такива хитреци:” Не, не разбирам. Обяснете.”


- Право да бъдете независими от чуждата жалост и снизхождение. Ако някой ви съжалява, вие попадате под негово влияние. Не веднага – постепенно. На вас това дори може да ви бъде приятно, но тогава не се оплаквайте от своята срамежливост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар