Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

петък, 17 юни 2011 г.

Няколко думи за Свободата и Забвението (концептуално)


Не бързай да говориш за неприятните неща в живота си. Изчакай малко.
Ако всичко е толкова зле, колкото ти се струва -  ще имаш възможност да разкажеш, и ще получиш своята порция съчувствие…
Но по-често се случва друго – още неуспял да разгласиш колко са ужасни нещата, и всичко започва да се нарежда. А ти вече си помрънкал здравата – нелепа ситуация.

Мъдреците винаги са се доверявали на ползите от Забвението. Те са се опитвали да не посвещават другите хора в детайли, особено когато се е отнасяло до личния им живот.
Нито за хубавото, а още по-малко за лошото. Така се постига значителна степен на Свобода.

Ако се замислиш, ще си дадеш сметка, че околните не горят от желание да ти се притекат на помощ (и за тебе се отнася). Околните си имат достатъчно свои грижи. На тебе, разбира се, ще ти се притекат на помощ ако нещата станат нетърпими… Но да ореваваш орталъка при всеки повод не си струва - наистина не си струва.
Ще те изслушат и ще ти отговорят тези хора, които имат на свой ред от какво да се оплачат. И вместо помощ, ще получиш порция нечии чужди проблеми. Така се случва всеки път, когато се обсъжда нещо лошо или неприятно.

Всъщност, не са много хората, които наистина държат на тебе. Това лесно се проверява. Престани да заявяваш своето присъствие, недей да закачаш околните, и ще видиш как ще се стесни кръга на общуването ти. Проверено е, че ако три години подред не напомняш за рождения си ден – ще те поздравят само най-близките ти.
Хората много обичат да говорят за Свободата. Забвението е прост и елегантен начин да я получиш. Но колко е плашещ..!
Плаши с различни доводи:
- „ на никого не съм му притрябвал” (а кой ти е обещавал, че на някого си му притрябвал? Всичко изглежда точно обратното.)
- „мене никой не ме обича”( ти досега си жив? Значи поне Животът те обича)
- „моят живот е безсмислен”( да, това е така, но от това Животът не става по-малко прекрасен).
Получава се, че Свободата не ти е притрябвала чак толкова. Да си свободен е страшно, колко много неща трябва да правиш сам!
Но ако си решил да рискуваш, то започни от Забвението. Не се натрапвай на хората около теб и много скоро ще се почувстваш по-свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар