Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

вторник, 28 юни 2011 г.

Да си повишим интелекта (лесна работа)


Мозъкът изисква постоянни упражнения, точно както и мускулите. Ако го използвате често и правилно, ще започнете да мислите по-продуктивно и по-лесно ще се концентрирате. Ако пък ли не го използвате – ще учите по-трудно и способността да мислите ще намалява.


1. Телевизорът да се сведе до минимум.
Това е трудно. Хората обичат да прекаврат време пред кутията. И изглежда че нищо не губят. Проблемът е, че докато гледаме не използваме ресурсите на мозъка, но и не му даваме да си почива. Все едно използваме енергията на мускулите, а полза за здравето няма. Чувствате се опустошени след два часа пред телевизора. Очите са уморени от фокусирането върху екрана.

Ако искате да си отпочинете по-добре почетете книга. Ако сте уморени –послушайте музика. Когато прекарвате време с приятелите – изключете ТВ и поговорете. Всички тези неща ще засилят умствената дейност и ще ви позволят да се отпуснете.


2. Правете физически упражнения.
Изглежда, че човек може да научи много повече ако чете книги, а не ако се занимава с физкултура. На практика, след физическо натоварване мозъкът е много по-продуктивен. Главата става ясна, възниква прилив на енергия. Изпитвате въодушевление, по-лесно се концентрирате.


3. четете стимулиращи книги.
Много хора обичат да четат популярни романи, и, за съжаление, такива книги никак не стимулират. Ако искате да подобрите способността си да мислите или да пишете, трябва да избирате книги, които ви позволяват да се съсредоточите. Четенето на класическа литеатура може да промени вашето виждане за света, вие ще се научите да излагате мислите си с красив, литературен език.
Като почетете умни книги, ще забележите, че вече не ви е интересно да
четете популярна литература.

4. Който рано ляга и рано става – ще натрупа и здраве, и богатство, и разум.
Нищо не се отразява толкова зле на мисленето колкото недостатъчният сън. За да не чувствате умора, трябва да си лягате по-рано и да спите не по-малко от 8 часа. Ако станете късно и после останете до късно вечерта, на следващия ден ще сте разсеяни. Повечето хора работят продуктивно в сутрешните часове. Колкото по-рано се събудите, толкова повече продуктивни часове ще имате като резерв.
Ако имате възможност –поспете 10-20 минути когато почувствате умора. Ако спите по-дълго – няма да сте активен след това, а краткият сън ще ви освежи.


5. Изберете време да помислите.
Често нашият живот е дотолкова лудешки, че не ни остава време даже за това, да осъзнаем този факт. Става трудно да се концентрираме върху нещо, защото в главата постоянно прииждат мисли. За да не допуснете такава ситуация, отделете време да поседите насаме със себе си и да помислите, да си организирате мислите и да си определите приоритетите. Така ще можете да разберете кое наистина е важно, а кое не е. Несъществената информация повече няма да ви безпокои.
Не, не е нужно да седите на пода в сложна асана и да пеете свещенния „оммм”. Можете да правите каквото си искате, само да останете насаме известно време. Може просто за кратко да се излезете на разходка.

Нито един от тези методи не е революционен, но както е ясно, простите неща работят най-добре. Най-сложно е да започнеш да ги ползваш. Изпробвайте тези правила и ще почувствате как вашият интелект се повишава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар