Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

събота, 9 юли 2011 г.

Великата суша (какво да пием в жегите)


 Обичайно човешкият организъм изпарява 2 – 2,5 литра влага в денонощие, а в жегите и при сериозни физически натоварвания говорим за количества, които могат да достигат и 4 литра. Много ли е това или малко? Учените смятат, че при един литър изгубени течности ни мъчи жажда, при 2 – намалява умствената дейност, при 3 – започва световъртеж, при 4 – са възможни припадъци или сърдечни пристъпи. Приблизително 1/3 от недостига на влага може да се възстанови от хляба, супите, зеленчука и плодовете, останалите 2/3 – са от напитките.


Чай (*****)
За да утолите жаждата си с чай, ще ви трябва количество с една трета по-малко, отколкото ако пиете вода. Няма значение дали е горещ, студен или топъл. В полза на зеления чай е високото съдържание на витамин Р, който благотворно се отразява на кръвоносните съдове. Черният чай добре тонизира за сметка на кофеина.
Горещият зелен чай е в състояние да защити кожата от ултравиолетовите лъчи: 4 чаши дневно – и резултатът е на лице.

Вода(****)

Най-разпространена и достъпна течност. По способността да утолява жаждата, заради голямото количество соли и биологични активни вещества, студената минерална вода е на второ място след чая. Прекрасно стимулира, освежава и премахва умората. Ако нямате гастрит, пийте газирана вода – предизвиква по-голямо слюноотделяне и по-бързо побеждава жаждата. С малко  лимон или друг кисел плод – ще е още по-добре, защото смисълът на утоляване на жаждата е не да се поеме по-голямо количество течност, а да се набавят хранителни вещества във вид на захари, органични киселини и минерали.

Сокове и нектари(***)
През лятото са добри доматеният, вишневият, грейпфрутов и сливов сок. Киселият вкус дразни вкусовите рецептори, започва обилно слюноотделяне – и ни се струва, че наоколо вече не е толкова горещо. Хубаво е соковете да са разредени – изотоничните напитки ( близки по концентрация до кръвната плазма) по-бързо се усвояват и носят облегчение. Не съветваме сокове, приготвени от сух концентрат.

Кисело-млечни продукти(****)
Кисел мляко, айрян – включващи органични киселини, прекрасно утоляват жаждата. При това добре се усвояват от организма ( за  1 час – 91%, докато прясното мляко – 32%). Всички кисели млека може да се консумират със сладки плодове, зеленчуци.

Бира(**)
За жалост, любимият на много хора „нектар от хмел” съдържа алкохол, и затова две бутилки на ден са вече в повече. Работата даже не е в бирения алкохолизъм, а в това, че спиртните напитки не могат да възстановят пълноценно изгубената вода. Освен това бирата е калорийна, а значи не е подходяща за тези, които мислят за фигурата си.
Чешките и немските учени обаче, казват, че в количество една халбичка в ден, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, положително влияе на бъбреците, повишава защитните сили на организма.

Компот(**)
Ако сме точни, компотът не се отнася към напитките, а към сладките десерти, доколкото най-ценното в него не е течността, а плодовете. Утолява жаждата слабо, защото има повече захар, отколкото органични киселини или минерални соли.

Лимонада(*)
Първообразът на съвременните газирани напитки е бил лимонадата, която приготвяли от малко захар, спиртена настойка на лимонена кора с цитрусов сок и вода. Сега производителите са се отказали от плодовите сиропи и билкови тинктури и са ги заместили с по-евтини концентрати. Затова основни компоненти на лимоадите в наши дни са оцветители и консерванти.Те почти не утоляват жаждата и се употребяват в по-големи количества, отколкото безвкусните течности. Приятните усещания ни играят лоша шега, с всяка глътка получаваме множество „странични вещества” – ароматизатори, овкусители, добавки. Цялата тази „химия” оставя възсладко послевкусие, и се налага да пиеш още и още..

Автор: Михаил Гурвич,диетолог

Няма коментари:

Публикуване на коментар