Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

понеделник, 18 юли 2011 г.

Отиваме на сауна!


 Да ходиш на сауна е нормално за съвременния човек, който следи за здравето си и своята външност. Сауната е ефективен начин да се отпуснеш и да релаксираш; да възстановиш силите и енергията си - да се погрижиш за комфорта си като цяло.

 Топлината отваря порите на кожата, освобождава тялото от мазнините, от излишния холестерин, от токсините и шлаките. Много полезно е да се ходи на сауна след физически натоварвания и спортни занимания. От парата мускулите се отпускат и стават по- еластични.

 Сауната може да излекува настинка и други простудни заболявания. Особено силен положителен ефект може да се постигне, когато парата се обогати със специални масла или отвари от лавандула, мента, евкалипт. Такава сауна ще ви замести процедура на инхалация.

 За сметка на температурния контраст в сауната се закалява организма, повишава се имунитетът, развива се устойчивост към различни заболявания.

 

Правилата на сауната.

Преди да влезете в сауната вземете душ, но без сапун или гел, за да остана върху кожата естествен филм, предпазващ кожата от изсъхване. Не си струва също да си миете косата, за да не се прегрява в сауната главата. Първия път не си струва да прекарвате в сауната повече от 10 минути.

 

Като влезете в сауната за първи път, седнете или легнете на най-ниската пейка, за да свикнете с температурата (колкото по-горе се намирате – токова по-гореща е парата). Не разговаряйте. Дишайте бавно през носа ( а не през устата!) Ако ви е горещо да дишате през носа, закрийте го с длани. Ако сте легнали, то преди да напуснете сауната трябва да промените положението на тялото – да поседите две-три минути. След като излезете, охладете се под душа, в басейна или в специална прохладна стая.

 

В сауната може да влизате няколко пъти. Всеки път минимум 7минути – максимум 15. В някои сауни на стените са сложени специални пясъчни часовници, с помощта на които могат да се засече времето, което прекарвате в сауната. След процедурата трябва да полежите на специални кушетки токова време, колкото сте се намирали в сауната – това ще ви помогне да възстановите нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. През това време може да се пие сок, чай, билкови отвари. В сауната е по-добре да не се яде, особено ако сте там с цел да свалите излишни килограми. Цикълът на всички процедури в сауната може да заеме 2-3 часа.

В сауната се влиза с кърпа, върху която сядате на пейката.

 

Какво не бива да се прави в сауната:

1.    Не си струва да седите на най-ниската пейка с идеята да прекарате в помещението колкото може по-дълго време;

2.    На най-горната пейка – само в легнало положение, а не седнал със спуснати крака;

3.    Не си струва след сауна да се обливате с топла вода.

4.    В никакъв случай да не се пуши и пие алкохол;

5.    Забранено е да посещавате сауна по време на обострени хронични заболявания или с висока температура;

6.    Не бива да се влиза в сауната с украшения: металът може да се нагорещи и да ви изгори кожата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар