Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

сряда, 13 юли 2011 г.

Шест храни, приятели на здравата и красива кожа


Може и да звучи клиширано, но истината е, че ние сме това което ядем. Както е истина, че хубавата кожа е индикатор за добро здраве, а лошата говори за неправилно хранене.
Ето списък с няколко полезни храни, които биха допринесли за добрия вид на кожата ви и съответно за вашето излъчване и самочувствие.
1.     Бадеми.
Един от найголемите подаръци на природата за вашата кожа, те са пълни с витамин Е, фибри, омега–6 и омега–9 мастни киселини, които поддържат еластичността на кожата. Добре е да ги ядете сурови, за да не се губят хранителните им качества, като освен за кожата са особено полезни и за косата ви.
2.     Ягоди.
С високо съдържание на фибри и ниско такова на мазнини, те са идеалният летен плод. Съдържат витамин C, който е жизненоважен за запазването на младия вид на кожа, често излагана на слънце. Това, което повечето хора не знаят, е че те съдържат повече витамин C от портокала и грейпфрута, а калоричността им е по–малка. Богати са и на алфа–хидрокси киселина, която помага за премахването на мъртви клетки и за изграждането на колаген.
3.     Зелен чай.
Пълен с антиоксиданти, витамин C, D, K, както и минералите рибофлавин, цинк, калций, магнезий и желязо. Опитайте да замените сутрешното кафе с такъв чай, то и без това изсушава кожата ви, и ще забележите разликата.
4.     Сьомга.
С високата си концентрация на омега–3 мастни киселини, мазните риби като сьомга и риба–тон намаляват появата на запушени пори. Освен това съдържат и селен – минерал, помагащ кожата да стане по–нежна и действащ като мощен антиоксидант в комбинация с витамин E.
5.     Пълнозърнести храни.
Като част от всяка добра диета, тези храни са добър приятел както на кожата, така и на всяка друга част от тялото ви. Високото им съдържание на фибри помага на тялото ви да остане хидратирано и да изхвърли всякакви токсини, докато съдържащият се в тях витамин B е в полза на по–бързия метаболизъм.
6.     Вода.
Технически не е точно храна, но просто няма как да не я споменем в този списък. Много е просто, хидратираната кожа е здрава кожа, здравата кожа е красива. Сухата и дехидратирана такава изглежда по–стара, има повече бръчки и е по–склонна към пъпки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар