Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

петък, 22 юли 2011 г.

Полезни фрази за вашето дете (препоръки)


Няколко полезни прости фрази, които ще помогнат значително на детето
да общува както с възрастните, така и с другите деца:

„Благодаря, не искам” 
Вместо капризи и крясъци, когато детето не иска нещо да яде, трябва да си спомни този шаблон. Родителите по-лесно ще приемат такъв отказ и нищо няма да наруши мира и спокойствието на масата. Ще могат да се водят разумни преговори.

„Не ми харесва”
Много е важно да научите детето да казва точно тези думи, при това да ги произнася силно, ясно и уверено. Естествено, не на всеки родител ще му е приятно да му говорят така. Затова пък детето ще може да се защити.

„Как се казваш? Хайде да играем”
Думите изглеждат прости, наивни. Но без тях детето често си играе само.

„Аз съм нервиран (обиден, разстроен, тъжен)”
Децата често не разбират своите емоции, затова е полезно да им напомняме „Ти се сърдиш защото…” Още по-полезно е да назоваваме своите емоции. И така да даваме пример на детето.

 "Ще помисля"
Това са много полезни думи не само за децата, но и за възрастните. Спомнете си колко пъти сте давали отговор, съгласявали сте се, а после сте съжалявали за необмисленото обещание. Всъщност трябва само малко време за размисъл. В общуването с детето този шаблон ще даде още едно предимство – след като помисли детето едва ли ще започне скандал „не искам, няма”. По-вероятно ще се съгласи с вашето предложение или ще е готово да обсъди някои алтернативи.

„Моля” и „благодаря”
Вежливите думи в ранна детска възраст също са шаблони. Но постепенно от навика да се държи вежливо произтича истинската вежливост.

„Бихте ли ми казали…”
С тези думи  за детето ще е по-лесно да търси помощ от чужди хора. И съседите, и продавачите, и минувачите добре ще реагират на така построена  фраза.

„С какво да ти помогна?”
Най-доброто в тази фраза е не това, че гали ухото на родителя. Тук отново,
през външния ритуал, навика, детето получава важни вътрешни нагласи.

„Ще опитам”
Най-добре тези думи да се научат от дете, което злоупотребява с „не искам”, „не умея”. Само думи, нека детето само реши, кога ще действа. И тук родителите трябва да са честни: ако се съгласи да опита лъжица от новата манджа, не трябва да настоявате то да изяде цялата чиния.

Виктория Антошина

Няма коментари:

Публикуване на коментар