Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

събота, 30 юли 2011 г.

Професионални деформации



Известно е, че трудът положително влияе на човешката психика. Но многогодишното изпълнение на една и съща професионална дейност води до професионална умора, различни психологични бариери, обедняване на репертоара от начини по който се извършва дейността, загуба на професионални умения и навици, намалена работоспособност. Много са професиите, които дават и професионални деструкции.


Една от най-популярните днес професии – юрист, в която героят освен външен блясък, остроумие и логика, високи хонорари, проявява и обратната страна на медала – необходимост с години да откриваш грешки, тънки места, двусмислици и т.н. С времето това прераства в навик, и ако премине в автоматично поведение може да се стигне до там в приятелска компания при всяка шега да се намери конкретен случай от практиката или съдебната зала, член от наказателния кодекс. Като ще подписва документ, юристът буква по буква ще изучава текста и ще издирва всевъзможни негативни последствия и начини за отстраняването им.


Лекар – също уважавана професия. Но тези хора постоянно са принудени по собствено желание и без желание да помагат на познати и непознати, да изслушват оплаквания за болежките и недъзите на околните. И тогава изникват естествено проявите на цинизъм и грубост като начин да се справят с емоционалното свръхнатоварване. Ако лекарят ежедневно се сблъсква с въпросите на живота и смъртта, то с времето неговата способност спокойно, и не винаги уместно, да обсъжда вцепеняващи подробности от практиката, могат силно да шокират неподготвената публика.


Счетоводител и икономист. Постоянна работа с цифрите, без съмнение, формира ред полезни житейски навици. Като негативни последици можем да посочим натрапчивия стремеж по няколко пъти да се проверяват всички цифри, внимателност към детайлите (даже прекалена), желание да се контролират всички разходи – започвайки от стотинките за сладолед и завършвайки с тоталния контрол над личните финанси.


Учител.Повечето от тях обожават работата си. Дотолкова, че не могат да се спрат.Стремежът да поучава може да отрови живота на околните ако ситуацията се остави без контрол. Всички ще изслушват поучителните интонации, промъкващи се в гласа му, неговата увереност в абсолютната му правота и отношение към другите като към малки деца. В същото време ако се научи да се контролира преподавателят или учителят могат да бъдат интересни и приятни събеседници.


Мениджър по продажбите. Когато един продавач се научи да обуздава своето професионално усърдие – това е прекрасно. Иначе той може с повод и без повод да продава продуктите на своята компания, своите идеи – ако има клиент, то истинският продавач няма да го пусне да си тръгне просто така, без да купи поне едно нещо или да остави няколко телефонни номера на други потенциални клиенти. От една страна продавачът силно се изморява от безкрайни контакти с различни хора, които не винаги изпитват позитивни емоции,от друга страна – той сам се стреми към тези контакти. Изходът за представителите на тази професия може да бъде навикът да „превключват” от състояние на продавач в други, по спокойни емоционални състояния, при които човек си почива.


Пиар–агент. Много съвременна професия, предполагаща управление на слуховете. Този човек знае всичко за всички и при нужда умее да го използва. Всяка информация става оръжие в ръцете на пиар- агента. В зависимост от отношението към човека, фирмата или събитието – всеки факт, дори най- безобидният, може да бъде представен от представителя на тази професия като нищожен или огромно постижение, което служи на глобалния прогрес или е от световен мащаб. Как да му вярваш?


Програмист. Умее почти всичко свързано с компютъра. Сърди се на всеки, който му зададе въпрос, на който, по негово – на програмиста, мнение, би могъл да си отговори самостоятелно. Решава най-сложни софтуерни задачи. Понякога не е в състояние да реши най-прости битови задачи. Може да подлуди околните с безупречна логика и навика да мисли с алгоритми. Всичко, което му изглежда нелогично може да го вкара в състояние на „зависване на системата”.


Професионален ръководител. Навикът да ръководи хора се проявява както на работа, така и вкъщи. Незаменим е при контакт с представители на обслужващи професии – моментално е в състояние да сложи в ред всички и да ги накара да работят бързо и качествено. Понякога на директора му е трудно да си спомни за обикновените човешки чувства и да изрази емоции без предварителен анализ на всички възможни системни последствия. Навикът да ръководиш може да се разпространява върху приятели, близки и роднини.


Психолог. Според полученото образование може с часове да задава различни неясни въпроси. По-лошо е ако това се съпровожда от диагнози - „Вие сте екстарверт!”. В отделни случаи психолозите започват да търсят навсякъде патология (по нещо си приличат с лекарите) и се опитват да я „отстранят” с няколко съвета. Много психолози страдат от мания за величие, което може да се изразява в желанието да дадат съвети буквално на всички и при всеки повод (тук си приличат с учителите).


Човек, чиято специалност е свързана с автомобилите. Не си се представя без автомобил. Превозното средство е станало за него не само дом, но и смисъл на живота. Ако нещо се повреди, го преживява като болест в семейството. Наизуст знае картата на града, може да си уплътни времето в задръстването. Забелязва всякакви детайли, свързани с уличното движение. В компания може да разказва с часове за разнообразни резервни части, за марки, за модели коли и особеностите на автосервизите. Има чувство за хумор, понякога – доста специфично.


Човек на изкуството.Този човек може да направи впечатление навсякъде. Често актьорите, телевизионните и радио журналистите, и другите светски персони, знаят много забавни истории и могат с часове да ги разказват. Да се общува с тях е весело и приятно. Но от навиците им се набиват на очи – да говорят с добре изнесен глас, да позират и да цитират. Понякога извършват нестандартни постъпки или се обличат по невъзможен начин, държат се предизвикателно, без оглед на това къде се намират.


Всички посочени по-горе битови портрети,  без съмнение, са карикатурни. Но разпознаването на типичните деформации ще ни позволи да се познаваме по-добре и каквото можем – да направим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар