Sponsored By

Sponsored By
Конкурс "Красиво село"- Участвайте тук. Спечелете ваучер на стойност 50 лв от Photo Pavillion!

вторник, 21 юни 2011 г.

За истинската женa (сериозно изследване)


1.Истинската жена не тича след щастието. Тя въобще след нищо не тича. Да преследваш щастието е най-популярният и най-глупав спорт. Всички на някъде тичаме. Към светло бъдеще, към утрешния ден, към следващата година и т.н.
Истинската жена не практикува този спорт. Тя се носи по течението на живота, винаги намирайки се в настоящето, защото настоящето е най-интересно и най-важно от всичко, което заема вниманието и. Не, разбира се, истинската жена има планове за бъдещето, но тя не отлага живота за утре. Не очаква истинският живот да започне когато... (когато тя най-накрая ще отслабне, ще се появи принцът или ще се подредят подходящите обстоятелства).
2. Да си истинска жена е голяма привилегия и тя разбира това. Трепетно се отнася към факта, че се е родила жена и вижда в това особена ценност. Тя се разпознава като жена не само на ниво понятие, тя се чувства такава. За нея това не е изпитание или тежък труд, не е кръст, който трябва да носи цял живот. Това е подарък и благословия на съдбата. Истинската жена култивира в себе си женственност на всички нива: вътрешно (усещания, чувства, мисли) и външно (тяло, дрехи, поведение).
3. Истинската жена спазва свой ритъм. Когато живеете прекалено бавно, нямате усещането, че това е животът. Когато живеете прекалено бързо, не успявате да почувствате живота. Всяка от нас има свой ритъм на съществуване. Истинската жена избягва крайностите. Не се излежава на дивана, но и не се стрелка насам-натам. Тя регулира натоварването си и формира ритъма на обстоятелствата, които я заобикалят. Истинската Жена живее така, че да направи това което иска, без да губи вкуса към живота. В нейните действия е важно не количеството движения, извършени за единица време, а точността на планирането и осъзнаването на това какво прави и защо го прави.
4. Истинската жена слага себе си на първо място. И това не значи че тя е егоистка, коравосърдечна, равнодушна или цинична. Просто тя знае, че зад прекаленото желание да се занимаваш с другите хора се крие страх да живееш собствения си живот. На истинската жена и е интересен собственият и живот. Тя никога не губи усещането за ценността  на личното си пространство. При това тя е способна да подкрепи, помогне и участва в живота на другите хора. Тя не казва „да”, ако сърцето и казва „не”. И винаги слуша себе си и се доверява на своите чувства.
5. Истинската жена е надраснала „доброто момиче”. Доброто момиче е продуктът на нашите родители. То има една задача – да се харесва на околните, да предизвиква одобрение. Да се харесва даже когато собствените и желания протестират. Доброто момиче живее по принципа „аз трябва”, „ аз не трябва”. То рядко си задава въпроса какво иска всъщност. Истинската жена се е отдалечила от своята роля на „добро момиче”, а едновременно е загърбила и постоянния стремеж към одобрение и похвала. Това не означава, че и е все едно как я оценяват. Просто тя на никого нищо не доказва в ущърб на себе си. Към своите черти, които е прието да се наричат недостатъци (а кой ги няма?), тя се отнася снизходително. Вижда ги, но не ги драматизира. Не ги крие, но и не ги демонстрира.
6. Истинската жена не плаща данък „обществено мнение”. Това е участ, която всяко момиченце има и старателно споделя през целият си живот. Нека другите се отчитат по параграфи: омъжена- неомъжена, нормално – ненормално, като всеки – не като всеки…Истинската жена живее по свои ориентири, сама си ги измисля, сама си ги въплъщава. И ако нейните стандарти не приличат много на стандартите на другите хора, това не я безпокои. Тя разрешава на другите да я преценяват както им се харесва. Знае, че мисията „да се харесаш на всеки” е глупава и неизпълнима. Истинската жена работи върху себе си, но никога не прави това, за да заслужи нечие одобрение. Тя прави това от любов към себе си.
7. Истинската жена не преодолява препятствия – тя ги заобикаля. Да се бориш – това е задача за воините. Истинската жена никога няма да играе ролята на супергерой. Ако и се изпречат прегради по пътя, тя няма да се опитва да ги пробива с глава, а ще се огледа дали не може да ги заобиколи или да ги използва като трамплин. Истинската жена не залага на сила, а на гъвкавост. Препятствието за нея не е враг, а ребус, който трябва да се разгадае. Тя знае, че зад всяка ситуация има не само сложно, но и просто решение и владее изкуството да избира нужното място и нужното време за действията си.
8. Истинската жена не разиграва драмата „Колко е тежък животът ми”. Като я гледаш, не можеш да си представиш как оцелява: денем и нощем изкарва пари, пере, мие, чисти, грижи се за мъжа и за децата. Никога няма да предположиш, че се е изтормозила докато прави ремонт или строи вила. Дори когато действително е натоварена, тя намира време да се възстанови и да изглежда добре. Тя няма да играе жертва на обстоятелствата, защото знае: обстоятелствата са сложни не сами по себе си, а заради отношението ти към тях. „Товарен кон”  - това е диагноза на душата, а не влияние на обстоятелствата. Една жена може да бъде товарен кон където и да е и когато и да е, с много или с малко деца или работа, а също и без тези причини.
9. Самотата за истинската жена е подарък. Периодите на усамотение, когато ги има – са ценни за истинската жена. Тя не се стреми да привлече в живота си случайни познати или мъже, само и само да не остане насаме със себе си. Да бъдеш сам със себе си е благо. Това е най-доброто време да се възстановиш, да напълниш живота си със спокойствие и дълбочина. Истинската жена е интересна сама на себе си и умее да се наслаждава на самотата си.
10. Тя харесва своята възраст. Винаги. Истинската жена живее в своето настояще, в реалната си възраст и използва всичките и предимства. Тя не си разказва истории за това, че на тези години нещо е „вече късно” или е „още рано”. Тази философия е оправдание за тези, които използват годините за прикритие на своите вътрешни страхове и забрани. На истинската жена и е позволено всичко на всяка възраст. И после тя не изпитва съжаление, че нещо не е направила. Това не означава, че не се грижи за себе си и не се стреми да изглежда добре. Просто не се прави на това, което е била преди 20 години. Истинската жена знае: всяка възраст има своята красота, сексуалност и обаяние.
Юлия Свияш
снимка: kamillyonsiya.deviantart.com

5 коментара:

  1. problema e 4e na dne6no vreme pove4eto jeni tyrsqt golqmoto zlato :)

    ОтговорИзтриване
  2. Bravo,mnogo tochna statia :):)

    ОтговорИзтриване
  3. точно много добе е казано за истинската жена няма възраст

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно!Отрази ми се като мехлем за душата!На 45 години трябваше да осъзная вече тези истини....

    ОтговорИзтриване